Avokadopastan med hemgjord fettuccine

Avokadopastan är det knappast någon i Svenskfinland som har missat. Jag har gjort den ett par gånger och det är ett enkelt recept. Du hittar det här hos upphovsmannen själv, Alexander Gullichsen. För den som inte är så bra på finska så har jag översatt det (fritt) och du hittar det här nedan.
DSC_0231

Fyra portioner

2 mogna avokadon
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
1 lime
en handfull färsk basilika (bladpersilja och koriander går också bra)
30 g (1 dl) riven pecorino
30 g (1 dl) riven parmesan
olivolja
salt
svartpeppar

Finhacka vitlök. Skär upp chilin och ta ur kärnorna, hacka den fint. Lägg hacket i en skål och pressa över limesaft. Skär upp avokado och tärna. Hacka basilikan och riv ostarna. Blanda ihop allt med en rejäl skvätt olivolja, salt och peppar. Smaka av. När pastan kokat klart tar du cirka en deciliter av det salta pastavattnet och blandar ner.


Fettuccine

5,5-6 dl durumvete
2 ägg
en skvätt vatten

Häll upp mjölet i en hög på köksbänken, gör en grop i mitten och knäck i ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Är det svårt att få degen att ta ihop kan du ha i en skvätt vatten. Låt degen vila i en skål under plastfolie i en timme. Kavla ut degen så tunt du kan och mjöla in den lätt. Rulla den till en lös rulle och skär remsor som du låter torka en liten stund innan kokningen. Koka i välsaltat vatten i ett par minuter. Sedan är det bara att vända ner avokadoblandningen i pastan och servera.

Lämna en kommentar