Curry med tre sorters kål

Jag kallar det här för en curry, vad som är en äkta curry verkar bero på vilken del av Indien en befinner sig i, så om det känns bättre kan vi även kalla detta för en kryddig grönsaksgryta.

150712 kålcurry001

Detta recept mättar 5-7 magar beroende på mängden grönsaker.

Ingredienser:
1 blomkål
1 liten broccoli
½ kålrabbi
5 stora champinjoner
1 burk konserverade kikärter (ca 400 g)
1 burk kokosmjölk (ca 400 g)
1 gul lök
3-4 klyftor vitlök
2 msk röd currypasta (eller grön om du föredrar det)
Färsk ingefära (efter behag, men ca en tumme blir bra)
2-3 kaffir lime-blad
2 msk vitvinsvinäger eller saften från en halv citron/lime
Ett par msk koncentrerad fond/1 buljongtärning (grönsaks eller kyckling)

Obs! Mängden kryddor är ungefärlig. Smaka av under tiden du gör grytan.

Börja med att skära upp och skölja kålen. Använd stocken på både blomkål och broccoli, den går bra att äta, skär bara bort de träiga delarna.

Finhacka lök och vitlök. Värm en skvätt olivolja i en gryta och svetta löken, vrid ner värmen och låt löken ligga i pannan utan att den bryns för att få fram sötman i den. Tillsätt sedan vitlök och därefter currypasta. Vrid upp värmen, tillsätt en skvätt olivolja och vänd sedan ner de fint skivade champinjonerna. Blanda i den finhackade ingefäran. Vänd sedan ner bitarna av kålrabbi och den tärnade stocken av blomkål och broccoli. De bitarna är hårdast och behöver alltså den längsta koktiden.

Häll i kokosmjölk, låt den börja koka och tillsätt sedan limebladen. Smaksätt med fond eller buljong (jag hade ingen grönskaksfond hemma, men ville ändå ha en helt vegetarisk rätt, så i stället för kycklingfond blev det ett par matskedar kantarellfond). Tillsätt vinäger eller citron-/limesaft. När kålrabbin och blomkåls- och broccolistockarna börjat mjukna tillsätter du först resten av blomkålen, låter den bli halvmjuk och rör till sist ner broccoli och kikärter. Smaka av och servera.

Lämna en kommentar