Älggryta med trattkantareller

En gryta med höstsmaker årstiden till ära. Har du inte tillgång till älgkött så går det lika bra med nöt.

Fyra portioner:

600 g grytbitar av älg
2 gula lökar
2 morötter
200 g jordärtskocka
2 vitlöksklyftor
1 burk tomatpuré
3 msk viltfond eller 1 buljongtärning
5 msk äppelmos
ca 1 liter vatten
30 g torkade trattkantareller/ 1 l färska
1/2 kruka slätbladig persilja
2 lagerblad
svartpeppar
salt

Om du använder torkad svamp, blötlägg den i hett vatten som du kokat upp. Om du vill kan du använda en del av det vattnet i grytan senare. Bryn köttet i olja, finhacka löken och stek tillsammans med köttet. Tärna morötter och jordärtskocka och lägg ner i grytan. Tillsätt finhackad vitlök och tomatpuré. Låter fräsa någon minut. Rör ner äppelmoset. Häll på vatten så att det täcker köttet och rotsakerna. Lägg i svamp, finhackad persilja och lagerblad. Låt koka sakta i minst en timme, gärna ett par. Skumma av fett och slaggprodukter. Om grytan känns för vattnig kan du reda av dem med en matsked majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Servera med potatismos.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s