Frikadeller i tomatsås

Mitt i veckan och tomt i kylen? Det är lätt att göra stora mängder köttbullar och tomatsås. Själv passade jag på när det var specialpris på köttfärs och köpte ett drygt kilo. Rätten går utmärkt att frysa in, gärna i portioner (då räcker det till nästa vecka också). Vill du göra mindre? Halvera receptet, det är inte så noga med mängdangivelserna. Man får smaka sig fram.

Drygt 10 portioner

Frikadeller:
700 g nötfärs
400 g blandfärs
1 st gullök
2 ägg
parmesan
svartpeppar
salt

Du kan naturligtvis använda enbart nötfärs eller blandfärs också om du vill.

Tomatsås:
1 st gullök
1/2 vitlök
2 kg tomatkross
1-2 burkar tomatpuré
1-2 oxbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
2-3 msk balsamvinäger
2 msk honung
1/2 kruka färsk basilika
1/2 kruka färsk oregano
1/2 dl grädde
cayennepeppar eller pimentón picante
svartpeppar
salt

Börja med frikadellerna. Hacka löken och stek den. Gärna i en stor gryta som du senare kan använda till såsen. Rör ner äggen i köttfärsen och blanda sedan i löken. Salta och peppra, riv ner rikligt med parmesan. Du avgör själv hur mycket du vill ha. Provstek gärna en liten bulle och smaka.

Nu är det dags för tomatsåsen. Svetta den hackade löken i olivolja (den ska inte få färg utan snarare bli genomskinlig) tillsätt vitlöken. Se till så att den inte bränns. Bränd vitlök smakar illa! Häll i tomatsåsen och purén. Rör ner buljongen/fonden. Tillsätt balsamvinäger och honung. Hacka ner basilika och oregano. Krydda med cayenne eller pimentón, salta och peppra. Runda av såsen med grädde om du vill. Det är inte ett måste men det gör den lite krämigare. Låt såsen koka medan du trillar frikadellerna. Gärna under lock och håll koll på värmen. Tomatsåsen tenderar att skvätta omkring över både dig, spisen och resten av köket om den kokar för häftigt.

När frikadellerna är trillade (de ska vara ganska små) lägger du i cirka hälften av dem i såsen och låter dem koka med i drygt 10 minuter. Lyft sedan upp dem med en hålslev och lägg i den andra hälften av bullarna. Koka 10 minuter till och lägg slutligen i alla frikadeller. Låt koka någon minut och servera sedan med din favoritpasta och riven parmesan.

Annonser

2 thoughts on “Frikadeller i tomatsås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s