Saffransbullar med mandelmassa

Är du trött på torra lussekatter men gillar saffran? Baka saffransbullar med mandelmassa istället.

1 gram saffran
3 dl mjölk
50g färsk jäst
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 burk kvarg
11-12 dl vetemjöl
2 paket mandelmassa

Värm mjölken till 37 grader och rör ner jästen så att den löses upp. Mortla saffran med lite socker och rör ner i mjölken. Rör ner det rumsvarma smöret, socker, salt, ägg och kvarg i mjölken. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop. När den börjar släppa från kanterna på bunken så har den fått tillräckligt med mjöl. Det är okej om den är lite kladdig.

Jäs degen under duk i 40 minuter. Mjöla underlaget du ska baka ut den på. Dela degen i två delar och kavla ut till två rektanglar. Riv ett paket mandelmassa över vardera rektangel och hyvla över lite smör. Rulla ihop som en rulltårta och skär upp. Omkring 16-20 bitar per rulle är lagom. Lägg ut bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt – de jäser ännu. Låt dem jäsa under duk i 30 minuter. Pensla sedan med ägg och strö över pärlsocker eller mandelflarn. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills de blir gyllengula/bruna.

 

OBS! På grund av enorma mängder spam måste man svara på en fråga för att få sin kommentar publicerad. Frågan lyder ”Vad äter tomten?”. Svaret är förstås ”Julgröt”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s