Pepparkakskola

Här kommer ett recept på seg kola med pepparkakssmak. För alla er som tycker att pepparkaksdegen är godare än de färdiggräddade kakorna.

3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl sirap
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 krm nejlika
1 krm ingefära
1 krm pomeransskal

Koka upp smör, grädde, socker och sirap i en kastrull som rymmer minst tre liter, kolan kokar lätt över. När den kokat upp dra ner värmen rejält, men se till att smeten fortsätter koka. Rör om då och då för att se till att kolan inte bränns vid. Blanda kryddorna och rör ner i kastrullen. Efter 30-60 minuter är kolan klar. Om du har en termometer ska smeten vara 120-130 grader varm, om inte gör ett kulprov – droppa lite kolasmet i kallt vatten, går det att forma en kula av smeten är den klar. Fyll små karamellformar med kola eller häll ut den på ett bakplåtspapper, låt svalna, skär eller klipp i lagom bitar. Förvara i kylskåp i en burk med bakplåtspapper mellan lagren för att kolorna inte ska klibba ihop.

Lämna en kommentar