Höstgryta med äpplen

cirka 5 portioner

500 g grytkött av nöt eller vilt
3-5 schalottenlökar
1 paket bacon
2 äpple
2 morot
200g rotselleri
1 dl grädde
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 krm kanel
0,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 msk viltfond
1 liter buljong
1 liten purjolök
200 g champinjoner
1 dl okokta gröna linser eller en burk tillredda
tabasco

Putsa och skär köttet i tärningar. Skala och hacka löken.  Skala, kärna ur och tärna äpplet. Strimla bacon. Skala och slanta morötterna. Skala rotsellerin och tärna den. Stek bacon i en stor gryta. Tillsätt köttet och när det brynts lägg i lök, morot, rotselleri, grädde och tomatpuré, finhackad vitlök, kanel, salt, svartpeppar och viltfond. Häll i buljongen och låt koka upp. Låt köttgrytan småkoka i 1,5 timme. Skär paprikan upp paprikan i några bitar och rosta den på en plåt med bakplåtspapper i 250 grader tills skalet blir svart. Dra av skalet och skär paprikan i mindre bitar. Rensa och skiva svampen. Skölj och strimla purjolöken. Tillsätt paprikan, champinjonerna, purjolöken och linserna. Droppa i lite
tabasco och smaka av. Låt grytan koka ytterligare ca 0,5-1 timme tills köttet är mört. Servera tillsammans med matkorn, potatis eller ät som den är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s