Koka knäck

Om man som jag är uppväxt i området kring Jakobstad och Pedersöre så hör det till att äta knäck på fastlagstisdag. Knäck eller ”knäckor” kokar man själv. Om man är riktigt traditionell av sig gör man små strutar av smörpapper som man sticker ner i en balja fylld med snö och häller knäcksmeten i strutarna för att stelna. Är man mera praktiskt lagd och inte gillar att få små bitar av smörpapper i munnen när man försökt lossa den stelnade knäcken ur pappret, så använder man små aluminiumformar istället. Konfektformar kallas de. Det visade sig också gå bra med karamellformar i bakplåtspapper. Stelnar gör knäck bäst i frysen.


Jag använder ett recept som finns i Marthas kokbok, men struntar i hackad mandel och skorpsmulor.

Cirka 70 stycken

3 dl socker
2 dl sirap
3 dl grädde

Koka upp de tre ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Det lönar sig inte med någon liten 1,5-2 liters kastrull, knäcksmet tenderar att snabbt koka över till en början. Håll därför ett vakande öga under den första kvarten. Rör om så att det inte bränns. Vrid ner värmen ordentligt när smeten börjat koka. Låt stå och småputtra i drygt en timme. Rör om då och då. Om man rör om för ofta så stelnar knäcksmeten inte ordentligt utan kladdar och blir svår att få ut formarna när den är redo att ätas. Kokar man för länge blir den stenhård när den svalnat.

Gör ett kulprov när smeten kokat i en knapp timme. Ett kulprov gör man genom att droppa lite smet i kallt vatten och låta det stå ett par minuter. Häll bort vattnet, om smeten går att forma till en kula är knäcken klar. Häll upp i formar och ställ i frysen. Beroende på hur du lyckats med kokningen kan knäcken förvaras i kylskåpet eller i frysen. Jag lyckas sällan koka den så att jag kan förvara den i kylskåpet utan att den blir för mjuk. Mina knäckor får istället stå i frysen.

Sjuttio knäck är mycket. Det går bra att halvera mängden ingredienser för att få en mindre mängd. Å andra sidan brukar knäckorna ändå gå åt. Speciellt om de äts vid fastlagsbrasan eller i pulkabacken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s