Borsjtj – ungersk rödbetssoppa

Den ursprungligen ukrainska rödbetssoppan finns i många varianter. Det här är en borsjtj med kött, men det går naturligtvis att lämna bort och istället tillsätta mera kål och rotsaker.

500 gram soppkött och en bit märgben
¼ vitkål
Ca 7 rödbetor beroende på storlek
2-3 potatisar
2-3 morötter
2 st vitlöksklyftor
1 gullök
1 purjolök
Hela svartpepparkorn
2 lagerblad
Vitpeppar
1 msk timjan
1 paket / ett par matskedar koncentrerad köttfond

Mängden rotsaker är inte huggen i sten, man kan byta ut dem, lämna bort någon och ta mer av en annan sort och så vidare. Det viktigaste är rödbetor och vitkål.

Börja med att koka köttet och märgbenet (fråga efter i köttdisken, man brukar få det på köpet) i en timme tillsammans med blasten från purjolöken, pepparkorn och lagerblad. Vattnet ska täcka köttet. Skumma av under kokningen. När köttet kokat klart skär bort hinnor och släng märgbenet. Sila vätskan så att du blir av med purjoblasten och de andra kryddorna.

Svetta den hackade gullöken i smör tillsammans med den tunt skivade vitlöken, bryn inte. Strimla kålen fint och lägg ner den i grytan tillsammans med löken. Skär upp rotfrukterna i så små eller stora bitar du vill ha och lägg i allt utom rödbetorna. Häll i den silade köttbuljongen. Lägg i rödbetorna och krydda med timjan. Fyll eventuellt på med mera vatten (glömde nämna detta i pappers Papper). Koka cirka 15 minuter tills rotsakerna blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick smetana.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s